Mami stie…

2016-04-14_15-33-351

Mama-este cel mai dorit rol de cind sîntem înca fara cosite, sa fii ca mama,sa faci ca mama, sa poti ca mama, sa fii mama …

Adesea vedem fetite care îsi imbratiseaza papusile ca pe niste bebelusi adevarati – Instinct de Mama – e prima exclamatie care ne vine în asa momente. 

Lia a primit cadou prima papusa la 6 luni si de atunci o cara peste tot dupa ea, o saruta, o hraneste, o culca, mai nou o plimba cu caruciorul – e o placere s-o privesc.

La moment nici o activitate n-o tine atît de mult timp ocupata cit o tin papusile, iepurasii si ursuletii, uneori chiar zic ca la ea instictul matern e în exces, daca ar putea le-ar duce pe toate papusile odata in brate si se revolta ca nu le poate tine. Vecinii deja ne cunosc ca la plimbare iesim cu trei papusi si daca cumva e doar cu una vine de la cineva intrebarea “Da restul unde-s? 🙂 “. Foarte rar plimba cu caruciorul doar un bebe, de regula e incarcat ochi cu papusi si ursuleti :), deci ar putea fi un exemplu pentru cei care au frica sa creasca gemeni si tripleti. Ea reuseste 🙂 sa aiba grija de toti, ca nu de alta da Moldova are nevoie de generatie tînara :).

2016-04-14_15.28.32

Jocul cu papusile e favoritul pentru majoritatea fetitelor si chiar a baieteilor,  asta e ceva obisnuit, ba chiar bine venit. Acest joc creste in inimile noastre dorinta de a fi mamici si tatici, dar joaca e joaca si viata nu e film.

Sa fii mamica e altfel de cit credem noi pina a veni bebe. Înca de mica unde sînt copii acolo sînt si eu, ador copiii , adesea luam copii în brate – sa-i tin, sa ma joc cu ei, sa-i dragostesc, iar acum fiind mamica privesc lucrurile putin diferit – copiii nu sînt papusi pentru joaca. Aceasta lectie de viata nu ti-o poate da nimeni decît crescînd copii.

Am încercat sa fac o lista cu adevaruri despre maternitate:

– Odata cu bebe vine si un comportament de leoaica, mamicilor nu suporta ca persoanele straine sa atinga copiii lor.

-Mamicile urasc cînd  cineva le saruta copilasii, oricît nu ti-ar fi de dragi n-o face, nici chiar pe mînute sau pe picioruse, caci ei mereu le baga în gurita si fiindca înca nu au o imunitate bine formata le putem transmite bacterii periculoase.

Cum e de fapt cind stai acasa în “concediul” de maternitate sau de îngrijire a copilului?:-) La sigur ai auzit pe cineva zicînd “Cînd voi fi în concediul de maternitate în sfirsit ma voi  odihni”, “… am sa …rastorn muntii…” 🙂 da la sigur “va fi asa”.

-Cînd ajungi sa stai cu bebe acasa esti la un altfel de job 24\24 fara zile de odihna:-),  plus îl mai ai si pe seful cel mare mereu lînga tine cu cerinte URGENTE!!!

-Ai mai auzit probabil ” am sa ma satur de somn”, eu mereu îmi amintesc vorbele unei prietene, Diana mamica a doua fetite nascute aproximativ la un an diferenta, “…Angela, simt ca am insuficienta cronica de somn” :-), maaare adevar.

-Intr-o casa cu copii mici ordine rar cind gasesti, e ca si cum ai curata zapada cînd afara viscoleste 🙂 Mamicilor, nu sînteti singure sîntem multe luptînd cu acest complex, ba chiar unii psihologi sustin ca daca intri intr-o casa cu copii mici, fara sa anunti din timp si este ordine ideala atunci în acea familie ceva nu e bine, cineva are de suferit de lipsa de atentie (ok! era vorba de mamici care au grija singure de copii si de casa).

– Alte vise de fata mare “…copilul meu nu va face mofturi (la mîncare de ex)”,” nu ma voi lasa manipulata de copil niciodata…”, “al meu nu va avea atîtea jucarii sau daca va avea vor sta doar pe polita…”, as putea continua lista cu multe altele dar devarul este ca atunci cînd nu vei mai vrea nimic de oboseala ai sa faci de toate.

Adevaruri ve-ti descoperi multe dar asta nu va schimba nici pentru o secunda frumusetea de a fi mamica, placerea pe care o ai cind bebe creste de la o zi la alta, bucuria pe care o aduc zimbetele lui si progresele zilnice.

Viata nu e film, viata bate filmul, încercati rolul esential al omenirii – deveniti mamici si tatici – e minunat!!!

 

Cu drag Angela,mamica Liei!

3 thoughts on “Mami stie…

  1. Salut, draga mea! Mi a facut o deosebita placere sa citesc astfel de marturisiri. Cel mai mult ma bucura faptul ca Domnul a decis dupa un timp de asteptari sa iti daruiasca astfel de stari ca sa treci personal prin ele si necatind ca sunt obositoare, dar satisfactia unei mamici e mult mai mare. Ma bucur nespus pentru tine si te felicit inca o data. Iti doresc sa ai destula rabdare in continuare si sa nu te opresti aici. Ceia ce simti acum ai putea inmulti la 2 sau la 3 sau mai mult. Iti doresc tot binele din lume!!!😘

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s