Congelām fructele= viatā lungā vitaminelor.

Vara trecutā in iunie-iulie eram în plin proces de pregātiri pentru diversificarea Liei.

Din informația cititā m-am convins cā voi incepe cu legumele, iar pentru a fi mereu gata cu piureul dorit de ea am aflat cā pot sā le congelez, așa ca pânā în toamnā Lia a privatizat un sertar din congelator plin ochi cu vitamine .

Dintre fructe anul trecut am congelat doar prune și gutui,mere și pere fiindcā hotārâsem cā pânā la un an o feresc de fructelele care ar putea sā îi provoace alergii, are toatā viata înainte sā simtā gustul fiecārui fruct în parte.

Vara asta pentru noi are gust – Lia savureazā fiecare fruct in parte, le descoperā, se deprinde, învațā cum se mānâncā fiecare și umplem bagajul cu vitamine cu spor.

Iar pentru a prelungi aceasta paradā de fructe, noi le congelām ca mai târziu în post sezon fruct sā le mānânce cu terciuri, înghetatā , compoturi, prajituri și am în plan sā încerc mult lāudatele cocteiluri cu lapte și fructe.

Pânā acum am congelat cāpșuni, zmeurā, cireșe, vișine și planificām caise, piersici, pepene galben și coacāzā.

Procesul e foarte simplu:

-Se spalā fructele bine,

-Se lasā la uscat,svântat,

– Le congelām câteva ore pe o tavā acoperitā cu  hârtie de copt sau în tava pentru cuburi de gheațā, plasând câte o felie sau fruct în fiecare cub astfel la sigur nu se lipesc fructele unu de altul!

– Le transferām în pungi pentru pāstrare și tinem minte sā scoatem aerul când fixam Zip-ul,pentru a evita cristalizarea (care poate reduce cantitatea de vitamine).

Lia este încântatā sā asiste și sā participe la proces, profitām de un moment din seria mamā-fiicā care este și educativ în cazul de fațā.

A fost curioasā sā vadā ce gust au înghețate 🙂 si s-a bucurat cā m-a ajutat sā le punem în pungi.

Pregātirea piureurilor de fructe

În ce priveste fructele congelate pentru anul trecut procesul a fost puțin diferit:

-Fructele au fost spālate apoi gatite pe abur, plasând fructele pe o sitā intr-un caston cu puținā apā,

-dupā care decojite,

-pasate cu blenderul- 3 proportii de fruct și 1  de apā fiartā sau sau platā,

Important! Pentru a pāstra vitamimele piureul pregătit trebuie congelat cât mai curând posibil !

-și la sfârșit congelate în tava pentru cuburide ghesțā, dacā nu are capac o acopār cu peliculā alimentarā,

-apoi cuburile sunt trasferate în pungi.

Obișnuiesc sā scriu data pe pachet, astfel este comod de dus o evidențā, piureurile se recomandā de pāstrat 6 luni.

Am ales sā congelez piureurile în cuburi mici, exact pentru o gustare a piticii mele astfel îmi decongelam exact câte cuburi stiam cā mānâncā odatā cu creșterea.

La începutul diversificării, copilasii nu consumă mai multă mâncare decât mărimea unui cub ( 1 cub conține 2–3 lingurițe de piureu). În plus este imposibil să mixezi în blender o cantitate atât de micā. 

Astfel petreceam o singurā datā mai mult timp în bucātārie apoi aveam tot timpul liber pentru plimbāri lungi.

Pentru a decongela piureul, îl lāsam peste noapte în frigider. Îm cazul în care uitam sau aparea o urgențā puneam cubul într-o cană sau bol adânc și îl  lasăm într-o cratiță cu apă clocotită, amestecând până se topea.

Important! -Odatā  decongelat piureul NU se congelează din nou!

Pentru zilele când plecam în ospeții îmi  trasferat câte cuburi aveam nevoie în borcānașe și le puteam într-o geantā termicā.

Doar pentru vacanțā am folosit borcānașe din comerț.

Consider cā mâncarea pregătită acasă este mai sānātoasā. Chiar prin congelare, aceasta își păstrează gustul natural și valoarea nutritivă plus cā este o variantā mai economă având posibiltatea sā îi oferi puiului meu mâncare pregātitā cu dragoste, naturalā, fārā agenți de îngroșare (precum amidon sau făină) pentru a spori stabilitatea, astfel reducând densitatea nutritivă.

Perioada de bebe e așa scurtā fii sigurā cā iți vei aminti cu drag de peioada diversificārii și vei fi mândrā cā ai gātit pentru odorașul tāu.

Cu puținā creativitate și un gram de interes reusim sā îi oferim lui bebe o diversifiacare bogatā și corectā.

Curând voi veni cu informație despre prima treaptā a diversificārii și cu povestea congelārii legumelor.

Nu ezita sā te abonezi la pagina mea de Facebook pentru a fi la curent cu articolele noi.

Spor la gātit!

Cu Drag, Angela.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s