Iaurt de casā

Iaurtul este foarte bogat în calciu, un mineral crucial pentru întarirea oaselor si a danturii.

Când am decis sā îi dau iaurt Liei am fost miratā sā descopār cā refuzā categoric gustul iaurtului din comert, asta m-a mobilizat sā încerc sā îi fac iaurt de casā si a fost din prima acceptat cu succes.

Dupā cum am promis în postārile anterioare  azi vreau sā împart cu voi reteta de Iaurt de casā, potrivitā pentru bebelusi de 7-8 luni, testatā si aprobatā de fetita mea si de nepotele mele.

Iaurt de casā

 

Photoeditor1465476834929

Timp de preparare

Lung

*******************************************

Ingrediente

500 ml  de lapte (pentru începutul diversificārii foloseam de 1.5% grāsime acum prefer de 2.5%)

– 1-2-3 linguri de smântâna 

Mod de preparare

1. Laptele pasteurizat (dacā nu este pasteurizat se fierbe) se încālzeste pânā la 40 grade, se toarnā în borcan sau, dacā aveti, oalā de lut.

2. Se adaugā 1-2-3  linguri de smântâna,

3. Se amestecā bine,

4. Se înveleste borcanul într-un prosop si se lasā la prins.

 

Photoeditor1465553341704

 

Acum vara este suficient sā îl las la tempertura camerei, iarna obisnuiam sā îl tin lângā aragaz când gāteam mâncarea sau  în cuptorul încā cald dupā ce coceam prajituri sau plācinte.

5. Vara e gata pâna în ziua urmatoare. Se smântâneste si se papā cu fructe, legume sau simplu.

Liei îi place cel mai mult cu brânzā, nepotelele îl preferau cu brânzā si bananā.

Datoritā acestei retete nu am cumpārat deloc iaurt din comert, defapt pânā a o încerca am procurat odata un iaurt (Voinicel) pe care Lia categoric l-a refuzat, are un gust prea dulce pentru preferintele ei.

Iaurtul obtinut are o texturā finā si este foarte aproape la gust de Activia de la Danone.

Densitatea este mereu în dependentā de cât de multā smântânā adaug si cât de bine s-a prins.

 

Photoeditor1465476757922

 

Dupā cum se vede si în poze de data asta a fost mai diluat cāci era pentru Înghetatā  , dar când am nevoie pentru salatatā de fructe îl fac mai dens (e nevoie de putin mai multā smântânā si sā il las mai mult la prins).

Iaurtul se combinā de minune cu tot soiul de cereale la micul dejun sau în budinci si alte preparate gātite servite micutului – māmāligutā, gris cu lapte, terci de ovaz etc.

Se asociazā foarte bine si cu ouale sau fructele.  

Iatā cîteva Retete cu iaurt pentru bebelusi pe care le-am încercat cu fetita mea.

7-8 luni

Gustare cu iaurt fulgi de ovaz si fructe

Piure de cartof cu morcovi carnita si iaurt

Iaurt cu peste

Piure de banane cu orez si iaurt

8-9 luni

Mamaliguta cu ou branza si iaurt

9-10 luni

Dovleac cu banana si iaurt

 

Poftā mare sā aveti!

 

Cu drag Angela, māmica Liei.

13 thoughts on “Iaurt de casā

    1. Copilasii au perioade când sunt fani lactate apoi nu le place si cu încercāri periodice încercām sā îi aducem la un meniu echilibrat si potrivit vârstei lor, am învatat cā nu trebuie sā mā las manipulatā de mofturele de “sezon ” :).

      Liked by 1 person

      1. Sunt destul de tanara ca sa vorbim cu dumneavoastră 🙂 asa ca eu prefer o adresare mai prietenoasa 🙂 sper sa nu te superi. Reteta e aceeasi cu cea prezentata de tine, doar ca in loc de smantana puneam lapte batut. Vreo trei linguri la un borcan mic. Se poate face cu orice fel de iaurt cumparat, sana, lapte batut, însă nu iese la fel pentru ca difera tipul de culturi lactice si trebuie cautat dupa preferinta. Eu puneam lapte batut de la covalact si nu se aduna asa mult zer ca de la iaurt de exemplu. Cu smantana nu am facut niciodată pentru ca nu mi-a trecut prin cap.. insă cred ca dintre toate iese cel mai bine pentru ca e mai grasa. O sa incerc si eu sa vad cum e

        Liked by 1 person

  1. Salut,referitor la smintina care o punem pentru a obtine iaurtul, de cite procente sa fie?si zici ca se smintineste peste o zi si care este iaurtul ce am smintinit sau ce ramine dupa ce smintinim,ca nu mii clar

    Liked by 1 person

    1. Salut,Mariana, foloseam smantana incepand cu 10% pana la 30%,(acum ca e maricica doar 30%).Smantinit in acest caz e doar un strat subtire de grasime pe care eu la inceput il aruncam apoi cand a mai crescut doar amestecam fin din nou pentru a obtine iaurtul cremos. Dar daca inlaturi stratul, proces numit “smantanit”, ce ramane e iuart :). Sper ca am putut scrie explicit, daca mai ai intrebari scrie-mi iar si revin.

      Like

Leave a comment