Iaurtul este foarte bogat în calciu, un mineral crucial pentru întarirea oaselor si a danturii.
Când am decis sā îi dau iaurt Liei am fost miratā sā descopār cā refuzā categoric gustul iaurtului din comert, asta m-a mobilizat sā încerc sā îi fac iaurt de casā si a fost din prima acceptat cu succes.
Dupā cum am promis în postārile anterioare azi vreau sā împart cu voi reteta de Iaurt de casā, potrivitā pentru bebelusi de 7-8 luni, testatā si aprobatā de fetita mea si de nepotele mele.
Iaurt de casā
Timp de preparare
Lung
*******************************************
Ingrediente
– 500 ml de lapte (pentru începutul diversificārii foloseam de 1.5% grāsime acum prefer de 2.5%)
– 1-2-3 linguri de smântâna
Mod de preparare
1. Laptele pasteurizat (dacā nu este pasteurizat se fierbe) se încālzeste pânā la 40 grade, se toarnā în borcan sau, dacā aveti, oalā de lut.
2. Se adaugā 1-2-3 linguri de smântâna,
3. Se amestecā bine,
4. Se înveleste borcanul într-un prosop si se lasā la prins.
Acum vara este suficient sā îl las la tempertura camerei, iarna obisnuiam sā îl tin lângā aragaz când gāteam mâncarea sau în cuptorul încā cald dupā ce coceam prajituri sau plācinte.
5. Vara e gata pâna în ziua urmatoare. Se smântâneste si se papā cu fructe, legume sau simplu.
Liei îi place cel mai mult cu brânzā, nepotelele îl preferau cu brânzā si bananā.
Datoritā acestei retete nu am cumpārat deloc iaurt din comert, defapt pânā a o încerca am procurat odata un iaurt (Voinicel) pe care Lia categoric l-a refuzat, are un gust prea dulce pentru preferintele ei.
Iaurtul obtinut are o texturā finā si este foarte aproape la gust de Activia de la Danone.
Densitatea este mereu în dependentā de cât de multā smântânā adaug si cât de bine s-a prins.
Dupā cum se vede si în poze de data asta a fost mai diluat cāci era pentru Înghetatā , dar când am nevoie pentru salatatā de fructe îl fac mai dens (e nevoie de putin mai multā smântânā si sā il las mai mult la prins).
Iaurtul se combinā de minune cu tot soiul de cereale la micul dejun sau în budinci si alte preparate gātite servite micutului – māmāligutā, gris cu lapte, terci de ovaz etc.
Se asociazā foarte bine si cu ouale sau fructele.
Iatā cîteva Retete cu iaurt pentru bebelusi pe care le-am încercat cu fetita mea.
7-8 luni
Gustare cu iaurt fulgi de ovaz si fructe
Piure de cartof cu morcovi carnita si iaurt
Piure de banane cu orez si iaurt
8-9 luni
Mamaliguta cu ou branza si iaurt
9-10 luni
Poftā mare sā aveti!
Cu drag Angela, māmica Liei.
O perioada am facut si eu din lapte si cateva lingurite de lapte batut dar nu stiu de ce n-am mai facut.. poate pt ca puiul meu nu e mare fan..
LikeLiked by 1 person
Copilasii au perioade când sunt fani lactate apoi nu le place si cu încercāri periodice încercām sā îi aducem la un meniu echilibrat si potrivit vârstei lor, am învatat cā nu trebuie sā mā las manipulatā de mofturele de “sezon ” :).
LikeLiked by 1 person
Cam asa e…
LikeLike
Mā bucur cā suntem mai multe māmici care împart din lectiile maternitātii.
Vā multumesc de apreciere.
Cu drag vā urmāresc si eu blogul, e frumos structurat si util.
LikeLiked by 1 person
Voi încerca si eu aceasta reteta cu lapte si lapte batut.Imi puteti scrie detaliat vā rog cum îl fac. Am mai primit pe FB o retetā italianā, abia astept sā o încerc.
LikeLike
Sunt destul de tanara ca sa vorbim cu dumneavoastră 🙂 asa ca eu prefer o adresare mai prietenoasa 🙂 sper sa nu te superi. Reteta e aceeasi cu cea prezentata de tine, doar ca in loc de smantana puneam lapte batut. Vreo trei linguri la un borcan mic. Se poate face cu orice fel de iaurt cumparat, sana, lapte batut, însă nu iese la fel pentru ca difera tipul de culturi lactice si trebuie cautat dupa preferinta. Eu puneam lapte batut de la covalact si nu se aduna asa mult zer ca de la iaurt de exemplu. Cu smantana nu am facut niciodată pentru ca nu mi-a trecut prin cap.. insă cred ca dintre toate iese cel mai bine pentru ca e mai grasa. O sa incerc si eu sa vad cum e
LikeLiked by 1 person
Acum cā îmi dai voie cu drag trec la tu, asa prefer si eu 🙂 .
Laptele batut? adicā pur si simplu bati lapte sau adaugi ceva? Sau e ceva de tipul lapte condensat?
LikeLike
Nu.. lapte batut cumparat. La raionul de iaurturi gasesti sticlute pe care scrie lapte batut, sana, kefir etc.
LikeLike
Clar,bine,merci frumos
LikeLike
[…] fac o mașinuțā din brânzā, cu detalii din masline și mazāre și “lacuri” cu Iaurt de casā, astfel obțineam un mic dejun 100 % din produse pe care Lia le […]
LikeLike
[…] postare mai veche deja am împartit cu voi reteta pentru Iaurt de casā și fiindcā v-am spus acolo cā fetita mea îl adorā cu brânzā, nu pot sā nu vin și cu […]
LikeLike
Salut,referitor la smintina care o punem pentru a obtine iaurtul, de cite procente sa fie?si zici ca se smintineste peste o zi si care este iaurtul ce am smintinit sau ce ramine dupa ce smintinim,ca nu mii clar
LikeLiked by 1 person
Salut,Mariana, foloseam smantana incepand cu 10% pana la 30%,(acum ca e maricica doar 30%).Smantinit in acest caz e doar un strat subtire de grasime pe care eu la inceput il aruncam apoi cand a mai crescut doar amestecam fin din nou pentru a obtine iaurtul cremos. Dar daca inlaturi stratul, proces numit “smantanit”, ce ramane e iuart :). Sper ca am putut scrie explicit, daca mai ai intrebari scrie-mi iar si revin.
LikeLike